Chirurg voert operatie uit met een PlayStation controller

De technologie in ziekenhuizen ontwikkelt zich razendsnel en een recent experiment laat zien hoe innovaties de zorg ingrijpend veranderen. In Zwitserland voerden chirurgen een endoscopie uit op een dier in Hong Kong, ofwel op maar liefst 9.650 kilometer afstand, en dat met behulp van een PlayStation 5-controller.

Dit baanbrekende experiment maakt de weg vrij voor meer operaties op afstand, ook wel bekend als telesurgery, waarbij specialisten ingrepen kunnen uitvoeren in ziekenhuizen zonder zelf aanwezig te zijn. Is dit wellicht een oplossing voor de grote wachtlijst in de zorg? En hoe zit het met de IT veiligheid?

Hoe werkte de telesurgery?

De chirurgen in Zwitserland bedienden een geavanceerde robot via een live videostream. De robot werd bestuurd met een PlayStation-controller, waarmee nauwkeurige bewegingen mogelijk waren, zelfs op duizenden kilometers afstand. Dankzij een extreem lage vertraging in de verbinding (minder dan 300 milliseconden), was de operatie net zo snel en effectief als wanneer de chirurg fysiek aanwezig was​. Foxnews schreef een uitgebreid artikel over deze operatie.

De operatie die met de PlayStation-controller werd uitgevoerd, was een endoscopische ingreep op een varken. Deze werd dus uitgevoerd door een chirurg die zich in Zwitserland bevond, terwijl het dier zelf in Hong Kong was. De chirurg gebruikte een robot met een magnetische endoscoop, bestuurd via de controller, om door het lichaam van het dier te navigeren en biopsieën uit te voeren. De nauwkeurigheid van de besturing en de lage vertraging in de verbinding maakten het mogelijk om met precisie complexe manoeuvres uit te voeren, zoals het maken van U-bochten in de darmen. Dit experiment toont aan dat ook gaming technologie een rol kan spelen in de toekomst van chirurgie​​.

Deze telesurgery technologie biedt enorme kansen, vooral voor ziekenhuizen in afgelegen gebieden waar specialistische kennis schaars is. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen in landelijke regio’s of zelfs ruimtemissies. Door de succesvolle toepassing van robots en gaming technologie, wordt de kloof tussen artsen en patiënten kleiner, ongeacht waar ter wereld ze zich bevinden​.

ICT Camp: Jouw partner bij zorg ICT

BaseCamp Solutions helpt ziekenhuizen om nieuwe technologische ontwikkelingen veilig en juist in te kopen. Met onze ICT Camp-dienst bieden we ondersteuning bij de inkoop en implementatie van IT-systemen en oplossingen. BaseCamp Solutions ontzorgt je vanuit hun ervaring en expertise. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij kunnen helpen jouw zorginstelling klaar te maken voor de toekomst.

 

 

Gerelateerde blogs

Operationele Inkoop als een dienst: Wat is dit precies?

Operationele Inkoop als een dienst: Wat is dit precies?

De economie, de markt en daardoor ook de bedrijfsvoering zijn continu in beweging. Denk hierbij o.a. aan nieuwe technologische ontwikkelingen, veranderingen in wet- en regelgeving, vergrijzing. Combineer dit met toenemende kosten (inflatie) waardoor leveranciers hun...

Lees meer