Elektronisch afval op kantoor duurzaam verwerken; wat is de rol van facility management?

Elektronisch afval, of zogenaamde e-waste, is een snel groeiende afvalstroom. In Nederland alleen al worden jaarlijks ongeveer 1 miljoen laptops verkocht, waarvan de gemiddelde levensduur tussen de drie en vijf jaar ligt. Dit betekent dat er jaarlijks veel e-waste bijkomt. Ook in organisaties is er veel sprake van elektronisch afval. Hoe ga je daar als facility manager mee op? Is weggooien de beste oplossing of zijn er opties om het duurzaam te laten verwerken?

Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) krijgen bedrijven steeds meer de taak om hun milieu impact vast te gaan leggen. Duurzaam inkopen is al jaren een aandachtspunt, maar het duurzaam verwerken van e-waste is dat vreemd genoeg niet.

Het team van Facility Camp van BaseCamp uit Oisterwijk neemt alle facilitaire zaken uit handen voor organisaties en wij hebben regelmatig met e-waste te maken. Hoe gaan wij hiermee om en wat kun jij er van leren?

Elektronisch afval op kantoor

Er zijn verschillende manieren om duurzaam om te gaan met e-waste. Een belangrijke manier om te verduurzamen op dit vlak is om de levensduur van IT-hardware te verlengen. Dit kan door laptops en andere devices langer te gebruiken, door ze te repareren of te refurbishen. In dit artikel nemen we nog enkele aanvullende mogelijkheden met je door.

1. Langer gebruiken

De meest duurzame manier om met e-waste om te gaan, is om bijvoorbeeld laptops en andere devices langer te gebruiken. Dit kan door ze niet zomaar weg te gooien als ze niet meer helemaal up-to-date zijn. In veel gevallen is het nog prima mogelijk om ze te blijven gebruiken, bijvoorbeeld voor minder demanding taken. Daarnaast kan het ook helpen om het device regelmatig leeg te halen en te laten onderhouden.

2. Repareren

Als een laptop kapot gaat, is repareren vaak een betere optie dan weggooien. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Repareren is vaak veel goedkoper dan een nieuwe laptop kopen. In veel gevallen wordt het defect veroorzaakt voor een onderdeel dat relatief eenvoudig en voordelig te vervangen is, waarna de laptop weer naar behoren werkt. Na loop van tijd verliezen accu’s ook hun vermogen. Vaak is het vervangen van een accu goedkoper dan een nieuwe laptop komen.

3. Refurbishen

Refurbishen is een vorm van hergebruik waarbij laptops of andere devices een tweede leven krijgen. De laptops worden hierbij opgeknapt, bijvoorbeeld door ze schoon te maken, nieuwe software te installeren of onderdelen te vervangen. Refurbished laptops zijn vaak net zo goed als nieuwe laptops, maar zijn een stuk goedkoper. Je zou dit intern kunnen regelen of samen kunnen werken met een lokale ICT partij.

De R-ladder

Voor het duurzaam inkopen van zaken, kun je als facility manager de R-ladder gebruiken. De R-ladder is een model dat verschillende opties voor een product kent, die allemaal met een R beginnen. De R-ladder biedt een duidelijke rangschikking van circulaire strategieën op basis van hun impact. Marktdeelnemers, aankopende entiteiten en consumenten kunnen diverse benaderingen volgen om een circulaire economie te realiseren. De kern van deze aanpak is het behouden van de waarde van bestaande en reeds vervaardigde apparatuur en de materialen die daarin verwerkt zijn.

1. De eerste R staat voor Refuse

Dit betekent dat je de apparaten/devices (hardware) die je inkoopt probeert te verminderen. Je kunt dit doen door de levensduur te verlengen, door te kiezen voor apparaten/devices die minder grondstoffen verbruiken en door te hergebruiken of repareren.

2. De tweede R staat voor Reuse

Dit betekent dat je de apparaten/devices opnieuw gebruikt. Je kunt dit doen door deze zaken te verkopen, te verhuren of te schenken aan een andere organisatie of een particulier. En zo een tweede leven te geven,

3. De derde R staat voor Redesign

Dit betekent dat je de hardware repareert als deze kapot is. Repareren is vaak goedkoper en duurzamer dan nieuwe hardware kopen.

4. De vierde R staat voor Refurbish

Dit betekent dat je de apparaten/devices opknapt en opnieuw verkoopt. Refurbished apparaten/devices zijn vaak goedkoper dan nieuwe, maar heeft nog steeds dezelfde kwaliteit.

De overige R’s staan voor:

    1. Recycle
    2. Redesign
    3. Remanufacture
    4. Revalue
    5. Repurpose

Deze opties zijn allemaal minder gebruikelijk dan de eerste vier.

Andere manieren om duurzaam om te gaan met e-waste

Naast de bovenstaande manieren zijn er nog andere manieren om duurzaam om te gaan met zogenaamde e-waste. Zo is het belangrijk om bij de aanschaf van apparaten/devices te letten op de duurzaamheidsaspecten. Kies bijvoorbeeld voor laptops die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of die een lange levensduur hebben of weinig energie verbruiken.
Denk hierbij vooruit en houdt rekening met de behoeftes van de komende jaren.

Ook is het belangrijk om e-waste op de juiste manier te recyclen. Dit kan door het in te leveren bij een gespecialiseerde inzamelaar. Bij het recyclen van e-waste worden de grondstoffen teruggewonnen, waardoor er minder nieuw materiaal hoeft te worden geproduceerd.

Duurzaam omgaan met e-waste is belangrijk voor het milieu en voor de mensen die in de productieketen betrokken zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Door laptops en andere devices langer te gebruiken, te repareren of te refurbishen, kunnen we de dus hoeveelheid e-waste verminderen. Dit levert veel belangrijke voordelen op, is goed voor het milieu en dus ook voor ons.

Tips ter afsluiting

  1. Overweeg om een duurzaamheidsbeleid voor e-waste op te stellen. Dit beleid kan je helpen om jouw doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te bereiken.
  2. Train je medewerkers over e-waste en het duurzaam omgaan met e-waste. Zo kunnen zij bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid hiervan.
  3. Werk samen met een leverancier die zich inzet voor duurzaamheid. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw apparaten/devices op een duurzame manier wordt geproduceerd en gerecycled.

BaseCamp Solutions ondersteuning

Binnen BaseCamp Solutions hebben wij verschillende teams. Het team Facility kan je helpen met de dagelijkse gang en beheer van zaken op facilitair gebied. Benieuwd naar wat BaseCamp voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

 

Gerelateerde blogs

Een gezonde werkomgeving start bij de Facilitaire Manager

Een gezonde werkomgeving start bij de Facilitaire Manager

Een gezonde en goed onderhouden werkplek is heel belangrijk om zo een optimale productiviteit en werktevredenheid te realiseren. Steeds meer bedrijven begrijpen dit en gaan hier actief mee aan de slag. Een gezonde werkomgeving betekent niet alleen veiligheid en...

Lees meer