Energielabel C: Zakelijk verplicht en vooral een kans voor uw bedrijf

Sinds 1 januari 2023 is het voor veel Nederlandse kantoorgebouwen verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Ondanks deze verplichting blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat meer dan een derde van de kantoren niet aan deze eis voldoet. Dit brengt niet alleen risico’s met zich mee op het gebied van wetgeving, maar biedt tegelijkertijd ook kansen voor bedrijven die hun facilitaire processen willen verduurzamen en kosten willen besparen door slimmere inkoopstrategieën te hanteren. Het team van BaseCamp Solutions geeft enkele tips!

De huidige situatie

Uit recente cijfers blijkt dat 9% van de kantoorgebouwen in Nederland energielabel D of lager heeft en dat 27% van de kantoren helemaal geen energielabel heeft. Dit betekent dat bijna een derde van de gebouwen in strijd is met de huidige regelgeving. Hoewel het aandeel kantoren met een groen label (A, B of C) sinds de invoering van de wet is gestegen van 56% naar 64%, blijft een aanzienlijk deel van de kantoren achter. De RVO schat dat dit om 22% van het totale kantooroppervlak gaat, terwijl gemeentelijke cijfers nog positiever zijn met een zogenaamde non-compliance van 20%.

Voor deze organisaties geldt het volgende vraagstuk: hoe zorgen wij ervoor dat we voldoen aan de wetgeving en tegelijkertijd onze bedrijfsvoering optimaliseren?
De verplichting om te voldoen aan energielabel C biedt is namelijk ook een uitgelezen kans om breder te kijken naar de facilitaire processen en duurzaamheid, en daarbij kan een slimme inkoopstrategie een belangrijke rol spelen.

Duurzaamheid en inkoop: Een logische verbinding

Hoewel wij bij BaseCamp Solutions geen consultants zijn voor het behalen van energielabels, bieden wij met onze diensten waardevolle ondersteuning om een duurzame bedrijfsvoering te realiseren. Door facilitair beheer en de facilitaire inkoop slim te organiseren, kunnen organisaties bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelen. Het verhogen van de energie-efficiëntie is één kant van het verhaal, maar duurzame inkoop gaat verder dan dat.

Bij BaseCamp Solutions geloven we dat de juiste keuzes in inkoop niet alleen bijdragen aan kostenbesparingen, maar ook aan een betere en duurzame toekomst. Onze Facility Camp-dienst biedt ondersteuning in het facilitair beheer en inkoop. Denk hierbij aan het selecteren van leveranciers die duurzame producten of diensten leveren, zoals; energiezuinige verlichting, herbruikbare materialen en producten met een langere levensduur. Door proactief te zoeken naar leveranciers met een focus op circulaire economie, kunnen organisaties hun ecologische voetafdruk verkleinen en zo hun imago versterken.

Voordelen van slimme inkoop

Een goed georganiseerde inkoopstrategie die gericht is op duurzaamheid biedt tal van voordelen. Wij geven je er vier:

1. Kostenbesparing op de lange termijn
Investeren in energiezuinige producten of diensten kan in eerste instantie hogere kosten met zich meebrengen, maar deze investeringen betalen zich terug in de vorm van lagere onderhouds- en gebruikskosten.

2. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)
Door samen te werken met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, draagt uw organisatie bij aan een positieve impact op het milieu. Dit sluit aan bij de groeiende verwachtingen van klanten en stakeholders die steeds meer waarde hechten aan duurzaamheidsinspanningen van bedrijven.

3. Verbeterde relatie met leveranciers
Door te kiezen voor en nauw samen te werken met leveranciers die zich inzetten voor duurzaamheid, ontstaan er sterkere, meer betrokken relaties. Dit kan leiden tot meer innovatie oplossingen en verbeterde contractvoorwaarden, wat beide partijen ten goede komt.

4. Risicobeheersing
Een duurzame inkoopaanpak helpt ook bij het beperken van risico’s, zoals schaarste aan grondstoffen en onverwachte prijsstijgingen, doordat de focus ligt op efficiënter gebruik van materialen en producten met een langere levenscyclus.

BaseCamp Solutions kan je ontzorgen

Bij BaseCamp Solutions helpen we organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van een duurzame inkoopstrategie. Met onze dienst Facility Camp bieden we een uitgebreide oplossing voor professioneel facilitair beheer en facilitaire inkoop, waarmee we streven naar een duurzame en efficiënte bedrijfsvoering. We werken nauw samen met onze klanten om de juiste inkoopbeslissingen te nemen en helpen processen te verduurzamen, zodat onze klant zich kan concentreren op zijn kerntaken.

Ben je geïnteresseerd in hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen met een duurzamere facilitaire aanpak? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Chirurg voert operatie uit met een PlayStation controller

Chirurg voert operatie uit met een PlayStation controller

De technologie in ziekenhuizen ontwikkelt zich razendsnel en een recent experiment laat zien hoe innovaties de zorg ingrijpend veranderen. In Zwitserland voerden chirurgen een endoscopie uit op een dier in Hong Kong, ofwel op maar liefst 9.650 kilometer afstand, en...

Lees meer
Operationele Inkoop als een dienst: Wat is dit precies?

Operationele Inkoop als een dienst: Wat is dit precies?

De economie, de markt en daardoor ook de bedrijfsvoering zijn continu in beweging. Denk hierbij o.a. aan nieuwe technologische ontwikkelingen, veranderingen in wet- en regelgeving, vergrijzing. Combineer dit met toenemende kosten (inflatie) waardoor leveranciers hun...

Lees meer