NEN 27001 hoe hier goed en pragmatisch mee om te gaan?

In de huidige zakelijke omgeving is informatiebeveiliging van cruciaal belang om te kunnen ondernemen. Veel kleinere organisaties hebben hun eigen beleid rondom het beveiligen van bedrijfsdata of werken hiervoor samen met een ICT partij. Als vertrekpunt voor informatiebeveiliging gebruikt men dé wereldwijd erkende norm; NEN 27001. Deze internationale norm voor informatiebeveiliging, biedt een robuust kader om organisaties te helpen hun gegevens te beschermen en risico’s te beheersen.

Je komt als organisatie niet zomaar aan een NEN 27001 certificaat. Er gaat hier een gedegen voorbereidingstraject aan vooraf waarbij de hele organisatie betrokken moet worden. BaseCamp Solutions werkt voor diverse grote opdrachtgevers en heeft dagelijks te maken met de NEN 27001. Op basis van deze ervaringen delen we graag een aantal pragmatische tips (stappen) om de NEN 27001 effectief en pragmatisch te implementeren binnen jouw organisatie.

1. Begrijp de norm en stel doelen

Begin met het grondige doornemen van de NEN 27001-norm. Dit kan op de officiële website van de NEN. Begrijp de eisen en hoe deze van toepassing zijn op jouw organisatie. Neem hiervoor de tijd En stel op basis hiervan duidelijke en haalbare doelen voor de implementatie. Dit kan variëren van het verbeteren van de huidige beveiligingsmaatregelen tot het opzetten van een volledig nieuw informatiebeveiligingssysteem.

2. Voer een risicoanalyse uit

Een kernonderdeel van NEN 27001 is het identificeren en beoordelen van de informatie-beveiligingsrisico’s. Voer een gedetailleerde risicoanalyse uit om potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden in het informatiesystemen te identificeren. Dit helpt bij het identificeren en prioriteren van de beveiligingsmaatregelen die moeten worden genomen.

3. Ontwikkel en implementeer beleid en procedures

Op basis van de risicoanalyse, ontwikkel en implementeer de benodigde beleidslijnen en procedures. Deze moeten duidelijk omschrijven hoe de organisatie met informatiebeveiliging omgaat. Zorg ervoor dat deze documenten toegankelijk zijn voor alle medewerkers en dat ze adequaat worden beheerd en regelmatig worden bijgewerkt.

4. Betrek het team

Informatiebeveiliging is een teaminspanning van vertegenwoordigers vanuit hele organisatie. Betrek naast het team ook alle andere medewerkers bij het proces en zorg voor uitgebreide training en bewustwordingsprogramma’s. Dit zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie de procedures begrijpt en naleeft waardoor je risico’s voorkomt.

5. Implementeer technologische oplossingen

Vraag bij diverse partijen om advies en offertes om een robuust informatiebeveiliging systeem neer te zetten. Gebruik daarbij de laatste technologische oplossingen om de informatiebeveiliging te versterken. Dit kan het gebruik van o.a.; AI, firewalls, antivirussoftware, 2FA, encryptie en toegangsbewakingssystemen omvatten. Zorg ervoor dat deze technologieën up-to-date zijn en blijven en regelmatig worden getest.

6. Monitor en herzie continu

Een van de NEN 27001 eisen is het continue monitoren en waar nodig herzien van het informatiebeveiligingssysteem. Voer regelmatige audits en controles uit om ervoor te zorgen dat de maatregelen effectief zijn en (blijven) voldoen aan de norm. Pas waar nodig aan op basis van veranderende risico’s en nieuwe bedreigingen. Check of medewerkers het integrale informatiebeveiligingssysteem gebruiken volgens de overeengekomen werkwijze of zijn er afwijkingen?

7. Zoek externe certificering

Overweeg om externe auditors in te schakelen om de implementatie te beoordelen en te laten certificeren. Als je eenmaal in het bezit bent van het NEN 27001 certificaat, dan geeft dit aan alle stakeholders het vertrouwen dat de informatiebeveiliging voldoet aan de internationale standaarden. Hiermee voorkom je issues en kan nieuwe klanten en opdrachten opleveren.

Pragmatische aanpak door BaseCamp

Bij BaseCamp Solutions begrijpen we dat het professionaliseren van de inkoopfunctie een complexe taak kan zijn. Vanuit onze expertise op het gebied van inkoop en facilitair beheer kunnen wij jouw organisatie ondersteunen bij dit proces. Ons team is goed op de hoogte van de NEN-normen en de uitdagingen die dat op het gebied van inkoop met zich meebrengt.

Met onze diensten, ICT Camp, Inkoop Camp en Facility Camp, bieden wij uitgebreide ondersteuning bij het optimaliseren van alle inkoop- en facilitair beheerprocessen. Wij werken samen met jouw team om op maat gemaakte oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke behoeften van de organisatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Gerelateerde blogs