De laatste jaren horen we in de wereld van vastgoedbeheer, kantoren en magazijnen de term ‘Smart Building’ steeds vaker voorbijkomen. Maar wat betekent dit nu precies? Wanneer is een gebouw dom en wanneer slim? En belangrijker nog, wat kan het betekenen voor facility managers die streven naar efficiëntie, duurzaamheid en comfort?
In dit artikel neemt het team van BaseCamp Solutions je mee in wat wij een zien als een Smart Building. We laten je zien wat de voordelen zijn, verkennen de mogelijkheden en uitdagingen die deze innovatieve gebouwen bieden.
Definitie van Smart Buildings
Wanneer spreken we over een slim gebouw en wanneer niet? Er zijn meerdere definities te vinden van smart buildings. Een van de meest gebruikte definities van een smart building is de volgende:
Een Smart Building, of slim gebouw, maakt gebruik van geavanceerde technologieën en systemen om een dynamische en responsieve omgeving te creëren die zich aanpast aan de behoeften van de gebruikers en tegelijkertijd de operationele efficiëntie verbetert.
Deze gebouwen zijn uitgerust met sensoren, camera’s en microchips die continu data verzamelen over verschillende aspecten zoals temperatuur, lichtintensiteit, luchtkwaliteit, aanwezigheid van personen, beschikbare parkeerplaatsen en energieverbruik. Deze data worden vervolgens geanalyseerd en gebruikt om de gebouwautomatiseringssystemen in real-time aan te sturen. Dit resulteert in een optimalisatie van het comfort, de veiligheid en het energieverbruik (duurzaamheid).
Voordelen van Smart Buildings
Welke facility manager wil nu geen slim gebouw of slimmer omgaan met zijn gebouw? Er zitten los van optimaliseren van processen en het beter beheren van kosten ook nog andere voordelen aan slimme gebouwen. Wij noemen er een aantal.
1. Energie-efficiëntie
Een van de grootste voordelen van Smart Buildings is de aanzienlijke verbetering in energie-efficiëntie. Door het gebruik van slimme technologieën zoals geautomatiseerde verlichting, verwarming en koeling, kunnen Smart Buildings het energieverbruik drastisch verminderen. Dit leidt niet alleen tot lagere operationele kosten, maar draagt ook bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een organisatie.
2. Verhoogd comfort en productiviteit
Smart Buildings zorgen voor een werkomgeving die zich aanpast aan de behoeften van de gebruikers. Door bijvoorbeeld de verlichting en temperatuur automatisch aan te passen aan de aanwezigheid en voorkeuren van de gebruikers, wordt een comfortabelere, gezondere en productievere werkomgeving gecreëerd.
3. Betere veiligheid en beveiliging
Met geavanceerde beveiligingssystemen en toegangscontroles bieden Smart Buildings een hoger niveau van veiligheid en beveiliging voor de gebruikers. Sensoren kunnen bijvoorbeeld ongeautoriseerde toegang detecteren en direct een melding sturen naar het beveiligingspersoneel.
Uitdagingen bij de implementatie
Hoewel de voordelen van Smart Buildings aanzienlijk zijn, komen er ook uitdagingen kijken bij de implementatie ervan. Een van de grootste uitdagingen is de initiële investering en de kosten voor het onderhoud. De kosten voor de aanschaf en installatie van de benodigde technologieën kunnen hoog zijn, hoewel deze op de lange termijn (waarschijnlijk) worden gecompenseerd door de besparingen op energie en operationele kosten.
Noot: De technologie ontwikkelt zich snel en de kosten van de noodzakelijke investeringen dalen mede hierdoor.
Een andere uitdaging is de integratie van nieuwe technologieën in bestaande gebouwen. Het ‘smart’ maken van een bestaand gebouw vereist een zorgvuldige planning en soms ingrijpende aanpassingen aan de bestaande infrastructuur. Vaak is de wens er wel, maar is het in de praktijk helemaal niet mogelijk. Het smart maken van gebouwen is echt maatwerk.
Als je slim bent denk je vooraf goed na over hoe maak je gebouwen het beste smart ofwel wat heeft echt nut en toegevoegde waarde om mee te beginnen.
Toekomst van Smart Buildings
De toekomst van Smart Buildings ziet er echter wel veelbelovend uit. Nieuwe gebouwen worden al volgens de nieuwe normen gebouwd. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en de groeiende nadruk op duurzaamheid (veranderende wetgeving) en efficiëntie, zullen Smart Buildings een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de vastgoedsector.
Voor facility managers bieden Smart gebouwen de mogelijkheid om de operationele efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en een betere gebruikerservaring te bieden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze ontwikkelingen en verken de kansen.
Hulp nodig met vastgoedbeheer?
Smart Buildings zijn een belangrijke factor in een effectief toekomstig beheer van vastgoed. Ze bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, comfort, veiligheid en operationele efficiëntie. Hoewel de implementatie uitdagingen met zich meebrengt, zoals de initiële investering en de integratie in bestaande gebouwen, zijn de lange termijn voordelen onmiskenbaar. Voor facility managers die streven naar innovatie en duurzaamheid, zijn Smart Buildings een kans om hun gebouwen, en zo de organisatie, naar een hoger niveau te tillen.
Facility managers staan aan de vooravond van een revolutie in de manier waarop gebouwen worden beheerd en gebruikt. Niet iedere gebouw is nu al smart niet alles kan thans smart worden gemaakt en dus blijft het voorlopig ook nog gewoon mensenwerk om het onderhoud goed te verzorgen. Het team van BaseCamp Solutions kan je daarbij effectief ondersteunen. Ons team heeft de ervaring om jouw gebouw of gebouwen goed te onderhouden en contracten met leveranciers te bewaken, zodat keuringen en onderhoud op tijd uitgevoerd blijven worden en de continuïteit van de bedrijfsprocessen is gewaarborgd. Benieuwd naar onze diensten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.