57% Nederlandse ziekenhuizen experimenteert met GenAI

De implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) in de gezondheidszorg groeit gestaag. Uit de nieuwste editie van de AI Monitor Ziekenhuizen blijkt dat 57% van de Nederlandse ziekenhuizen inmiddels experimenteert met generatieve AI. Deze technologie, bekend van tools zoals ChatGPT, Copilot en Voice-to-Text biedt tal van mogelijkheden, van automatische transcripties tot het genereren van medische rapporten. Generatieve AI wil zeggen dat een AI in staat is om aan de hand van een grote dataset een antwoord te formuleren.

We hebben al eerder geschreven over de opkomst en mogelijkheden van AI in het ziekenhuis. Het kan een belangrijke rol gaan spelen in het optimaliseren van zorgprocessen. Maar wat betekent dit voor de ICT-strategie en IT inkoopbeleid van jouw zorginstelling? Ben jij al bezig met GenAI? Het team van ICT Camp deelt in dit artikel enkele tips!

Belangrijke uitkomsten van het onderzoek

Bovenstaand onderzoekrapport geeft een uitgebreid beeld over hoe ziekenhuizen nu met generatieve AI aan het experimenteren zijn. Hierbij de belangrijkste punten uit dit rapport.

Stijgend AI-gebruik in de zorg

Het gebruik van AI in de zorgsector blijft toenemen. Het percentage ziekenhuizen dat AI toepast, is gestegen naar 69%, een toename van 26% ten opzichte van vorig jaar. AI wordt breed ingezet, niet alleen voor diagnostische doeleinden, maar ook voor de bedrijfsvoering en algemene zorgprocessen​​.

 

Praktische toepassingen van Generatieve AI

Generatieve AI wordt in 57% van de ziekenhuizen gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, zoals gespreksverslagen, documentensamenvattingen en het genereren van ontslagbrieven. Deze technologie vermindert de werkdruk en verbetert de efficiëntie binnen ziekenhuizen​​.

Enkele populaire toepassingen van generatieve AI in ziekenhuizen:

  • Creëren van content
  • Samenvatten van documenten
  • Procesoptimalisatie
  • Dataextractie
  • Gespreksverslagen met automatische transcripties

Radiologie als voorloper

Binnen het ziekenhuis is de afdeling radiologie koploper qua AI-implementaties, met maar liefst 74% van de ziekenhuizen die hier AI toepast. Andere belangrijke gebieden zijn radiotherapie, algemene zorg en bedrijfsvoering​​.

Voordelen van AI

Een belangrijke drijfveer voor de inzet van AI is het verminderen van de werkdruk, wat door 89% van de ziekenhuizen wordt genoemd. Daarnaast verwacht 93% van de respondenten dat AI de medewerkerstevredenheid de komende vijf jaar positief zal beïnvloeden​​.

Uitdagingen bij de implementatie

Ondanks de voordelen zijn er ook uitdagingen bij de implementatie van AI. Het monitoren van AI-modellen blijft een aandachtspunt; slechts 29% van de ziekenhuizen heeft een beleid voor het regelmatig testen, trainen en kalibreren van AI-modellen. In 54% van de ziekenhuizen is het onbekend hoe vaak dit gebeurt​​.

Co-creatie en aankoop van AI-toepassingen

De meeste AI-toepassingen in ziekenhuizen zijn aangekocht. Gemiddeld is 64% van de geïmplementeerde AI-toepassingen aangekocht, terwijl slechts 23% van eigen ontwikkeling is.
Dit benadrukt het belang van samenwerking met externe leveranciers en andere ziekenhuizen om toegang te krijgen tot de nieuwste technologieën en best practices, en om de implementatie en het gebruik van AI te optimaliseren.

Lange termijn visie en strategie

Een kwart van de ziekenhuizen heeft een (middel)langetermijnvisie en strategie voor de inzet van AI, en de helft geeft aan dat deze strategie nog in ontwikkeling is. Dit is cruciaal voor een effectieve en duurzame integratie van AI in zorgprocessen. Het hebben van een duidelijke visie en strategie helpt ziekenhuizen om voorbereid te zijn op toekomstige technologische ontwikkelingen en om de voordelen van AI ten volle te benutten, terwijl mogelijke risico’s geminimaliseerd worden.

Advies van ICT Camp in AI-implementatie

Het gebruik van AI in de zorg biedt voordelen op het gebied van efficiëntie en werkdrukvermindering, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral rondom de monitoring en integratie van AI-modellen en wet- en regelgeving.

ICT Camp ondersteunt zorginstellingen bij de inkoop en implementatie van ICT-oplossingen. Ons team van deskundigen helpt je bij het ontwikkelen van een passend strategisch inkoopbeleid, waardoor jouw zorgorganisatie kan profiteren van de nieuwste technologische innovaties zonder de risico’s uit het oog te verliezen.

Bij ICT Camp begrijpen we dat de beveiliging van patiëntgegevens en operationele systemen een topprioriteit is. Onze ICT-inkoopexperts staat klaar om jou te begeleiden bij het kiezen en contracteren van de juiste technologie, passend bij de behoeften van jouw zorginstelling. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Voetnoot: De informatie in dit artikel is mede gebaseerd op de ‘AI Monitor Ziekenhuizen 2024’ van M&I/Partners (bronvermelding). Dit artikel is niet gesponsord en er bestaat geen zakelijke relatie tussen Basecamp en M&I/Partners. Basecamp heeft dit artikel met grote zorgvuldigheid geschreven; echter, Basecamp is niet aansprakelijk voor eventuele fouten voortkomend uit dit rapport.

Gerelateerde blogs